2012. július 4., szerda

Kékszalag Nemzetközi Vitorlásverseny Balatonfüreden

Július 5-én rajtol a 44. Kékszalag Balatonfüredről. Főként az időjáráson múlik, sikerül-e megdönteni a Nemere II 1955-ös rekordját, de nézőként mindenképp hatalmas élmény a több száz hajó felvonulása.


A vitorlázás szerelmesei évről évre összemérhetik tudásukat a legnagyobb hagyománnyal rendelkező tókerülő balatoni vitorlásversenyen. Azonban azoknak is érdemes leutazniuk Balatonfüredre, akik csak távolról rajonganak a sportágért, hiszen az együtt elrajtoló három-négyszáz hajó nem mindennapi látványt nyújt.


Az első Kékszalagot 1934-ben rendezték meg. A harmincas évek leglelkesebb versenyvitorlázói nehezményezték, hogy nem mérkőzhetnek meg egy igazán embert próbáló küzdelemben. A kisebb távok után így született meg az egész tavat megkerülő verseny gondolata. Az első verseny huszonegy hajó állt a rajthoz, manapság azonban már több száz vitorlás indul, 1400-1700 fős legénységgel a fedélzetén. Az idei Kékszalag nyílt verseny lesz, azaz többtestű hajókkal is lehet indulni, amennyiben a vitorla felülete meghaladja a huszonöt négyzetmétert.


A várhatóan több mint hatszáz hajó július 5-én reggel 9 órakor rajtol a balatonfüredi mólónál húzódó, mintegy 5 kilométer hosszú rajtvonalról. Balatonkenese felé veszik az irányt, majd Siófok, Tihany és Keszthely érintésével érnek vissza Füredre. A résztvevőknek 48 órájuk lesz teljesíteni a légvonalban 160 kilométeres pályát. A rekordot 1955 óta Németh István tartja, aki 10 óra 40 perc alatt ért be a célba Nemere II nevű vitorlásával.


A tavalyi erős szél miatt bajba jutott hajók esete után a szervezők idén fokozatosan ellenőrzik a biztonsági felszereléseket. A verseny előtt az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzést ad a várható időjárásról, a változásokról a résztvevők a verseny alatt SMS-ben is kapnak értesítést.

Remélhetőleg idén a szél pont megfelelő mértékben képviselteti magát a versenyen, azaz segíti a hajók haladását, de nem borítja fel őket (mint tavaly), illetve borzolja össze a nézők haját, akiket a hajók látványos rajthoz vonulása és célba érkezése mellett számtalan program vár a füredi Vitorlás téren és Tagore sétányon: vitorlás falu, borfalu, valamint kézműves kiállítás és vásár.


A tapasztalt vitorlázók a versenyre nevezni elektronikusan július 4-én 16.00 óráig tudnak, személyesen pedig június 27-28-ig a Magyar Vitorlás Szövetség budapesti irodájában (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.) lehetett, illetve Balatonfüreden július 4-én 11.00 és 23.00 óra között a rendezvénysátorban.

Az ifjabb sportolók is próbára tehetik magukat: a verseny előtti napon, július 4-én a 18 év alatti versenyzők a Kékpántlikán indulhatnak. Nevezni előzetesen e-mailben, illetve július 3-án a helyszínen, 16.00 és 21.00 óra között a balatonfüredi vitorlástelepen működő versenyirodában (Zákonyi Ferenc u. 8.) volt lehetőség.

Mohai Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése