2012. július 5., csütörtök

Evezd át a Balatont!

Ha számodra a Balaton nemcsak egy gigantikus medence, hanem kihívás is, de átúszni, körbetekerni vagy -hajózni nincs kedved, hát evezd át! Július 7-én újra Balaton-átevező túraverseny lesz Alsóörsön.


Nemcsak az úszók és a vitorlázók mutathatják meg, hogy le tudják győzni a magyar tengert és saját határaikat. Ha inkább a kajak, a kenu vagy a horgászcsónak a te műfajod, akkor is teljesíthetsz egy nem mindennapi kihívást a nyáron. Amennyiben úgy gondolod, edzésben vagy, és egy majd’ húszkilométeres táv nem foghat ki rajtad, szedd össze a csapatot, gyúrj még egy kicsit a karizmodra, aztán július 7-én irány Alsóörs!


Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Balaton-átevező túraversenyt, mely a 2012. szeptember 1-jei Balaton Open 55 kilométeres Keleti Körtúra előversenye. A résztvevők csak kézi erővel hajtott hajóval indulhatnak, vitorlással, motorossal nem. A díjazott kategóriák között szerepel az egyes, kettes, tengeri és tengeri versenykajak, a 2 vagy 3-4 fős indiánkenu, az oldaltámaszos és az evezős hajó, az óriáshajó, illetve a horgászcsónak is. Nevezni előzetesen július 27-ig lehetett, a verseny napján pedig a helyszínen, az alsóörsi strandnál, a Dexion diszkó előtt, 8.30 és 10.00 óra között lehet. A nevezési díj előzetesen résztvevőnként 7000, a helyszínen pedig 9000 forint. Az egyetemisták, főiskolások, a sárkányhajósok és a legalább tíz hajót nevező klubok 2000 forint kedvezményben részesülnek. Az előzetesen regisztrált nevezők egy, a verseny emblémájával ellátott, egyedi légáteresztős sportmezt kapnak ajándékba.

A versenyen csak felkészült, úszni tudó, vízi jártassággal rendelkező hajósok vehetnek részt, mindezekről írásban nyilatkozniuk is kell. Tizennégy éven aluli gyerekek csak abban az esetben indulhatnak, ha kajak-kenu vagy evezős szakosztályokban leigazolt versenyzők, és akkor is csak írásbeli szülői engedéllyel.


 A hajókat és legénységüket 10.15 és 10.45 óra között mutatják be a közönségnek. A hajók beszállítása a strandparkolóból a rajtzónába 7.00-től 9.30 óráig lehetséges. Az óriáshajók és sárkányhajók 11.00 órakor, a többi hajóosztály 11.05 órakor rajtol az Alsóörsi strand és a Hajóállomás közötti vízterületen. Az útvonalon lehorgonyzott vitorlás hajók jelzik az irányt. A teljesítendő táv 18,5 kilométer, a szintidő 5 óra.


A részvevők a tavat átszelve Siófoknál megfordulnak, majd visszatérnek Alsóörsre, a Dexion diszkó elé. A fordulónál és a célban frissítő várja a versenyzőket, az egyes kategóriák első három helyezettje érmet kap. Egy-egy kategória egyedi díjazásához legalább öt egység elindulása szükséges. Erős szél, valamint első- vagy másodfokú viharjelzés esetén a versenyt aznap a part melletti sávban, az Alsóörs – Balatonalmádi távon rendezik meg, illetve elhalasztják. A versenyzők két erre kijelölt telefonszámon folyamatosan információt kaphatnak a szélről, a verseny napján is.

Mohai Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése