2012. július 27., péntek

Túrák a Tihanyi Gejzír-mezőn

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetjáró túrára invitálja az érdeklődőket, ahol felfedezhetik a tihanyi gejzírkúpokat, a Belső-tavat, az Aranyházat és a tűzhányók hagyta szokatlan nyomokat.


A Nemzeti Park munkatársai július 11-e és augusztus 15-e között, minden szerdán kirándulásokat indítanak a Tihanyi Gejzír-mező felkutatására. A túra a Belső-tó partján fekvő parkolóból indul reggel kilenckor. Az útvonal érinti a Belső-tó partját, az Aranyházat, az Átjáró-kúpot, a Hármas-hegyet, majd a Családi Szabadidőparkban ér véget. A levendulától lilás színű tópartot elhagyva az Aranyház nevet viselő gejzírkúphoz érkezik a túrázó. Ez a gejzír-mező legnagyobb ilyen képződménye, mára mindössze 50 ehhez hasonlót találunk a környéken. Nevét a felszínét borító sárga színű zuzmóról kapta.


Továbbhaladva elérjük az Átjáró kúpot. Itt az évmilliós tűzhányóműködés nyomán forró víz tört a felszínre, amely hévforráskúpokat képzett. A környezetből kimagasló, szokatlan alakú sziklacsoportok mára világhírnévre tettek szert geológus körökben. A Hármas-hegyre érve közelebbről szemügyre vehetjük a híres átjáróbarlangot, vagy más néven gejzírüreget. Ennek a barlangnak két bejárata is ismert, az egyik alig 150 méterre található az Aranyháztól.


A kirándulás befejeztével visszaterelnek minket a Belső-tó partjára, ahol a Családi Szabadidőparkban tölthetjük a nap hátralevő részét. A kicsiket gémes hinta, kötélcsúszda és homokozó várja, míg a nagyok játszhatnak a tekepályán vagy kipróbálhatják a minigolfot. Aki a túra után úgy érzi, teljesen kimerült, üljön be a hangulatos pincehelyiségbe, ahol tájjellegű borokat, zsíros kenyeret, tócsnit, palacsintát és sok egyéb finomságot kínálnak. Uzsonnát, innivalót, fényképezőgépet mindenki vigyen magával, hiszen a pihenők alatt nem csak a szendvics fog jól esni, a látvány is lenyűgöz majd.


Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Tel.: +36-87-555-260


A Túra időpontja: 2012. július 11-e és augusztus 15-e között, minden szerdán


Találkozás: Tihany, Belső-tavi parkoló, 9:00 óra
Időtartam: kb. 2,5 óra


Részvételi díj:
Felnőtt 850 Ft
Gyermek 400 Ft


Előzetes bejelentkezés szükséges!


Bakos Csenge Manjari

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése