2012. augusztus 31., péntek

Szabadifürdő – Lángos, mais bitte, wakeboard


Vöröshagymás, nutellás és lekváros lángos, zsúfolt mosdó, pop zenére pörgő wakeboard pálya és méregdrága parkoló. Körbenéztünk a Siófok közeli Szabadifürdő egyik szabadstrandján!

Immár hatodik éve voltam a Balaton déli partjának vendége. Megfordultam többször Balatonaligán, Balatonvilágoson és Sóstón is. A leggyakrabban mégis Szabadifürdőt választottuk, a kis faházzal, a lakókocsival és a sátrakkal. Nem mondanám, hogy húsz perc gyalogtúrára az állomástól olyan közel lettünk volna a parthoz, de ez nem is nagyon számított.


A szabadstrandot általában a vasút irányából közelítettük meg, a Fasor sétányon mentünk keresztül. A sétány és az Állomás tér sarkán van egy élelmiszerüzlet, ami bár nem olcsó, de minden megtalálható benne, ami kellhet. Mi itt vettük a lecsóhozvalót. A sétány bal oldalán van egy remek pizzéria is, érdemes kipróbálni, pláne, hogy több kedvezményt is igénybe vehetünk náluk. A Fasoron egyébként mindent megtalálunk, ami a strandon kellhet, mint gumimatrac, napolaj, napszemüveg, fürdőruha. Egy problémába ütköztem csak a sétánnyal kapcsolatban: sehol nem volt egy rendes bankautomata. A Fasor sétány végén jobbra kell folytatni utunkat, a Szent László utcán, egészen a Csúszda utcáig, ahonnan már lelátni a tóra. A Csúszda utca elején van egy kövekkel felszórt, félig lebetonozott parkoló. Amikor autóval mentünk mi is szerettünk volna itt megállni. Csakhogy egy nagydarab fickó azonnal felvilágosított minket, hogy ez fizetős, csak napi jegy van, és az is 1000 Ft. Mondanom sem kell ezek után, hogy a parkoló autók közt csak német és holland rendszámúak voltak. Kicsit arrébb, a fák alatt, árnyékban sikerült megállni, amivel ezerszer jobban jártunk, mint azok, akik kipengették az ezrest, azért, hogy a tűző napon álljanak.


A partra érve jobbra és balra is mehetünk. Mi a bal oldali részeket kedveljük inkább, mert közelebb van a mosdó és a lángosos. Egyébként itt van valami óriás csúszda, nyilván innen van az utca neve, de ezt még sosem próbáltuk. Általában az volt a menetrend, hogy leterítettük a törülközőket és takarókat, a ruhák alá eltettük a táskákat és berohantunk a sekély vízbe. Elővigyázatlanok voltunk az értékeinket tekintve, az biztos, de szerencsére Szabadifürdőn nem lopnak, a legnagyobb tömegben sem, míg a vízben vagy. Értékmegőrzőt nem is kerestünk. A pancsolás és napozás után jöhetett a lángos. Egy közeli kis fabódéban árulták a legjobbat. Volt nekik sima, sajtos, tejfölös, szalámis, bacon-ös, vöröshagymás, lekváros és nutellás, de ha szeretted volna, egyénileg variálhattad miket kérsz rá. Nem volt annyira hatalmas, mint amekkorák máshol vannak, de igazából jó érzés volt, hogy végre meg tudsz enni egy egészet egyedül. Az áruk 400 Ft és 700 Ft közt alakult, ha jól emlékszem. Főtt kukoricát is árultak a parton, rendesen, ernyős bringáról, idős nénik, ahogy azt már megszokhattuk. A németek vissza is kiabáltak neki röhögve, mikor meglátták, hogy „Mais bitte!”. De ők már csak ilyenek. Sajnos idén nem vettünk kukoricát, úgyhogy nem tudom megmondani drágább lett-e a tavalyihoz képest. A bal oldali partszakasszal szemben, úgy 600 méterre a parttól terül el a wakeboard pálya. Egész nap dübörög náluk a pop zene. Szinte teljesen ugyanaz, mint Siófokon éjszaka, így csak azoknak ajánlom ezt az oldalt, akik unatkoznak a csöndben. Nagyon gondolkoztunk, hogy idén mi is kipróbáljuk, olyan jól néztek ki a távolban, hullámokon hasító alakok. Végül túl drágának találtunk a 3900 Ft/órás árat, így maradt a szimpla strandolás.




A parton van egy ingyenes mosdó is, amely óriási betűkkel hirdeti, hogy átöltözni tilos, úgyhogy ezzel ne is próbálkozzunk. A miértekre én sem találtam a választ. Nem mellesleg nagy a sor szinte mindig, a személyzet mindenkit utál, és a higiénia sem az igazi. De mit tehetnénk? Ingyen van, és legalább van. A városka körülbelül 4 km-re van Siófoktól, ami kedvező lehet azoknak, akik éjszakánként buliznának is egy jót. Mindent összevetve én elégedett voltam a Szabadifürdő nyújtotta szolgáltatásokkal, még akkor is, ha voltak bakik. Elviselhetőek az árak, finom a lángos, a tömeg sem zavaró, a strand és a víz tiszta, ingyenes a mosdó, a látkép csodás. Kell ennél több, hogy jól érezzük magunkat a Balaton parton?


Bakos Csenge Manjari

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése