2012. augusztus 7., kedd

Balatonpartyjárat – Mivel induljunk útnak az éjszakában?


Sok fiatalnak problémát okoz, hogy mivel induljon bulizni, ha nincs a közvetlen közelben szórakozóhely csak strand. Cikkünkben összecsap a taxi, a sofőrszolgálat a busz és a vonat! 

Gyakori probléma a Balatonon nyaraló huszonévesek körében, hogy nincs a közelben egy épkézláb szórakozóhely, ahol múlatni lehetne az időt. Ebben a korban sokuknak már jogsija van, esetleg autója is. Az autó megkönnyíti a hétköznapokat, de többeket el is kényelmesít. Ők mindenhova autóval mennének. Igen ám, de ha csak pár sört innánk az este, nem vezethetünk. Akkor mégis mivel érdemes útnak indulni? Melyik jármű a nyerő kényelem, gyorsaság, gyakoriság és az ár kategóriákban?

Személy szerint Siófokot és környékét ismerem leginkább ebből a szempontból. Ezért az egyszerűség kedvéért, az Aliga-Zamárdi szakaszt igyekszem bemutatni a továbbiakban.


Az indulók közt elsőként a vonatot említeném. Aligáról Siófokra este három vonat indul. Az első 18.27-kor, a második 19.53-kor, majd nagy szünettel a kettő közt, a harmadik, 23.07-kor. Ez az utolsó vonat másnap hajnalig. A 13 km-t körülbelül 15-20 perc alatt teszi meg, többnyire kabinos kocsikkal. Ezek a járatok érintik Világost, Sóstót és Szabadifürdőt. A szerelvényeken általában tömeg van. Előfordulhat, hogy fel sem férünk rájuk. A másodosztályú jegy ára Aligától 310 Ft, Világostól és Sóstótól 250 Ft, Szabadiból pedig 155 Ft. A Zamárdi Siófok táv 9 km hosszú és körülbelül 10 perc alatt teljesíti a vonat. 20.48-kor és 21.49-kor indulnak. Az utolsóra 23.15-kor szállhatunk fel. A jegyár Zamárdiból 250 Ft, Széplakról pedig 155 Ft. Siófokról Aliga irányába, az említett települések érintésével, hajnalban, 4.15-kor és 5.36-kor indulnak vonatok, majd utána óránként. Siófokról Zamárdi irányába egy kicsit később, 4.33-kor indul a vonat.


A Volánbusz utolsó járatai Aligáról 18.17-kor és 19.58-kor indulnak. Körülbelül 15-20 perc alatt érnek Siófokra. Ezeknek van megállója Világoson, Sóstón és Szabadifürdőn is. Általában egy településen több megálló van, így Siófokon is ott szállunk le, ahol nekünk a legoptimálisabb. A buszokon többnyire szintén nagy a tömeg, ráadásul eszméletlen sok a hangoskodó, kiabáló turista. Itt nincs lehetőségünk kifogni egy üres kabint, mint a vonaton. Zamárdiból Széplak Alsón és Felsőn keresztül 18.27-kor és 20.45-kor indul busz. Árban a vonat és a volán között nincs különbség. Ugyanazokkal a kilométerdíjakkal számolnak. Zamárdi irányába az első busz 4.50-kor indul, Aliga irányába pedig 6.23-kor.


Rengeteg taxitársaság működik Siófokon, de néhányukkal kapcsolatban mindig arra gyanakodtam, hogy csak a hasukra ütnek, és mondanak egy árat, a mit sem sejtő turistáknak. Most megbizonyosodhattam róla, hogy nem így van. A Siófoki Taxi maximum 4 fős autóival városon belül 2000 Ft-ért fuvaroz el bennünket bárhova. A Siófok közeli településekre pedig 3000 Ft és 4000 Ft közti árakkal utaztat. Ne felejtsük el, hogy ez négy ember költsége, és azt se, hogy háztól házig szállítanak minket klimatizált, biztonságos járművekkel.
Talán az ár kategóriában a vonat győzött, mivel a busz ritkábban jár. A Volánbusz, viszont több megállóhelyet biztosít, olcsón. A taxi nem olcsó ugyan, de 0-24-ben elérhető, kényelmes és biztonságos. Döntsétek el inkább Ti, ki nyerte a versenyt!

Menetrendek & Elérhetőségek:

Kapos Volán Rt.:
Jegypénztár Siófokon:
Siófok, Fő utca 71-81
Tel.: +36 84 310 220
Web: www.kaposvolan.hu 

Máv Zrt.:
Minden információ:
Web: www.elvira.mavinformatika.hu
Máv Direkt Tel.: +36 40 49 49 49

Siófoki Taxi:
Vincze György
Telefon: +36-30 217 4611
Web:
www.siofokitaxi.hu
www.siofoki-taxi.hu
www.balatonitaxi.hu
E-mail: info@siofokitaxi.hu 

Bakos Csenge Manjari

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése