2012. augusztus 3., péntek

Stoppal a Balatonon – Jó móka vagy veszélyes játék?


Senki nem tudhatja biztosan, hogy mennyire lehet veszélyes autóstoppal közlekedni. A vélemények megoszlanak. Érdekes kalandorok vagy rablók várnak az utakon? Te melyik oldalon állsz?

Mindenki látott már életében legalább egyszer nagy hátizsákkal, kartonpapírra írt városnévvel stoppolót az út mentén. Elgondolkoztunk már azon, hogy mennyi veszély leselkedik rá? Vagy nemes egyszerűséggel rögtön az jutott eszünkbe, hogy ő egy rongyos csavargó, aki meg akar lopni minket, és ott hagytuk az úton. Saját tapasztalatból tudom, hogy a legtöbbjük nem ilyen. Általában fiatalok, akik a nyári szünetet utazással szeretnék tölteni, ám saját autójuk és elég pénzük nincsen hozzá.


A balatoni stopposok is ilyenek. Általában fiatalok, akik vagy bulizni indulnak, vagy onnan tartanak haza a környező településekre. Rájuk azonban sokkal jobban kellene vigyáznunk. Gyakori ugyanis, hogy ittasan ülnek a volán mögé a szintén buliból érkezők, és ők veszik fel a stopposokat. Egy lány ismerősöm osztotta meg velem a következő történetet: „Siófokon buliztunk, nagyon elfáradtunk és végül elindultunk haza. Azt hiszem hárman voltunk, vagy talán négyen is. Nem akartunk vonatozni, soká jött volna. Az úton sétáltunk kifelé a városból Balatonvilágos irányába. Nagyon viháncoltunk, hangoskodtunk. Közben a kezünket lengettük az autósoknak hátha megáll valaki. Egy piros sportkocsival le is fékeztek mellettünk, benne két alkoholszagú sráccal. Minket ez nem nagyon érdekelt, csak haza akartunk jutni. Betuszkolódtunk hátra, egymás hegyén-hátán, emlékszem a fejem is bevertem. Egész végig üvöltött a zene, a sofőr alig bírta az úton tartani a kocsit. Én is ittam, de még így is nagyon féltem. Alig vártam, hogy kiszállhassunk. Ma már nagyon bánom, hogy ezt simán bevállaltam. Csak a szerencsén múlt, hogy nem jött szembe senki az úton. És aztán kitenni sem akartak minket, ahol kértük.”

A történet mesélője az eset idején 17 éves volt, a barátnője szüleinek nyaralójában töltötte a vakációt. Nem egyedi az esete, hasonló történeteket hallani másoktól is. Ezért ha legközelebb a parton autózunk munkába, és stopposokat látunk, inkább vegyük fel őket, minthogy bajuk essen! Egy kis „viháncolást” mindenki kibír!


Stoppolási Kisokos:
Jobb, ha te választasz sofőrt és nem ő téged. Nyugodtan kérdezz körbe a benzinkúton, hogy elvinnének-e.
- Légy ápolt, laza, viselj feltűnőbb színeket, ne legyen túl sok csomagod.
- Légy udvarias elvégre neked tesznek szívességet!
- MINDIG jegyezd föl az autó rendszámát és továbbítsd egy ismerősnek sms-ben, mielőtt beszállnál.
- A Balaton környékén esténként sajnos több az ittas vezető. Ne szállj be olyanhoz, akinek nem tiszta a tekintete, nem tudja kifejezni magát vagy goromba!
- Nőként különösen vigyázzunk! Egyedül ne szálljunk be senkihez! Ha mégis megtesszük, a sofőr legyen maga is nő, vagy legyen mellette a párja. Említsük meg, hogy hol vár minket a barátunk.
- Legyen nálunk eszköz arra az esetre, ha meg kell védenünk magunkat. (Gázspray pl.)

Bakos Csenge Manjari

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése