2013. március 13., szerda

A leghíresebb szobrok és egy titkos levelezés: Rodin a Balatonra látogat!


Ezen a héten a művészetek hódolóinak kedvezünk, a világhírű francia szobrász, Rodin kiállítását ajánljuk olvasóink figyelmébe. A különleges alkotásokat és levelezéseket a Vaszary Villa látja vendégül.

Különleges gyűjteménnyel nyitja meg idén kapuit a balatonfüredi Vaszary Villa: Rodin műveket állítanak ki. A tárlaton a hat, Szépművészeti Múzeumban őrzött szobor mellett, grafikák és metszetek is helyet kapnak. A művek mellett megtekinthetőek lesznek azok a dokumentumok, amelyek az egyes darabok adás-vételekor születtek. A kiállítás legérdekesebb részét talán mégsem ezek képezik, hanem az a titkos levelezés, amelyet Rodin egy magyar muzeológussal, Térey Gáborral folytatott.



A Rodin - Térey levelezés története:
A Szépművészeti megnyitása előtti időben, a műtárgyak áttekintésekor kiderült, hogy komoly hiányosságok vannak a modern szobrászati gyűjteményben. Ekkor küldték európai körútra az Országos Képtár gyűjteményének vezetőjét, Térey Gábort, akit maga a kultuszminiszter kért fel a szobrok gyarapítására. Útjának egyik legjelentősebb állomása az 1900-as párizsi világkiállítás volt, ahol a már 60 éves Rodin két helyszínen is szerepelt, mint kiállító. Térey azonnal felvette vele a kapcsolatot, így bonyolódtak hosszas levelezésbe. A Szépművészeti Múzeum e levelezésnek hála öt eredeti Auguste Rodin szoborral gazdagodott, melyeket az 1968-ban érkezett „A csók” című bronzszobor egészített ki hatra. (Ezek az adásvételi szerződések is láthatóak lesznek a Vaszary Villában.)



Szintén e levelezés segítségével sikerült felkutatni egy dedikált, nagyméretű fényképet Rodin „Az örök tavasz” című művéről, melyet a szobrász küldött Wlassics Gyula kultuszminiszternek, és melyet eltűntnek hittek. Mint kiderült a felbecsülhetetlen értékű fotográfiát a miniszter egyik leszármazottja gondosan megőrizte, az most magyar magántulajdonban van. „Az örök tavasz” dedikált fényképét szintén közelről szemügyre veheti a füredi kiállítás valamennyi látogatója.

Mit kell tudni Rodin-ról:
1840-ben született, Párizsban, szobrai a modern szobrászat kiindulópontját képezik. Drámai, szenvedélyes, életteli szobrai épp úgy kötődnek a szimbolizmushoz, mint az impresszionizmushoz. Az 1875-ben készített „Érckorszak” című műve heves vitát váltott ki, azzal gyanúsították, hogy élő emberről vett gipszöntvény eredménye, nem hitték el, hogy csalás nélkül formálta a megtévesztően élethű alakot. „A gipszöntvény nem annyira természetes, mint a szobrom; én jobban megőrzöm emlékezetemben a 'pózt'; mint maga a modell, s ezen felül belső életet is adok neki." – mondta erre. Érdekességként az is elmondható, hogy illusztrálta Baudlaire „Romlás virágai” című kötetét.



A balatonfüredi kiállításra a Szépművészeti Múzeum és a Vaszary Villa együttműködésével kerül sor.  A Vaszary Villa Rodin kiállítása március 15-étől június 16-áig lesz megtekinthető.

További információk hamarosan a www.furedkult.hu oldalon!
források: hvg.hu, szepmuveszeti.hu

Bakos Csenge M. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése